Qui som?

L'associació catalana de psicologia de l'esport (acpe)

És la primera amb aquestes característiques creada a l’Estat espanyol, l’any 1982. Posteriorment, impulsada per l’ACPE, es va crear de forma col·legiada la Federación Española de Psicología del Deporte i l’ACPE també és membre-soci de la European Federation of Sport Psychology (FEPSAC). La primera seu de l’ACPE va ser l’antiga instal·lació de l’INEF, a Esplugues de Llobregat. Amb els relleus de la junta directiva la seu ha anat canviant i actualment és a l’INEF de Barcelona, a Montjuïc.

La missió de l’ACPE és fomentar l’interès i la difusió de la Psicologia en l’àmbit de l’activitat física i l’esport, l’intercanvi d’experiències i la formació continuada en aquest camp. L’ACPE està oberta tant a psicòlegs com a altres professionals del món de l’activitat física i l’esport: esportistes, tècnics i entrenadors, mestres i educadors, fisioterapeutes, periodistes, metges, directius, gestors, famílies, pares i mares… Volem apropar la disciplina a tothom qui estima l’esport, de tot nivell i especialitat.

L’ACPE col·labora amb diverses institucions catalanes, començant pel Consell Català de l’Esport i l’Escola Catalana de l’Esport i organitza activitats diverses: workshops, seminaris, jornades i congressos. Des de la seva creació, cada dos anys organitza les Jornades de Psicologia de l’Activitat Física i l’Esport, amb la participació d’especialistes convidats d’arreu i, mensualment, clínics dirigits a l’actualització de coneixements per als seus socis. Des de l’any 2003 també manté conveni de col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Junta directiva

Com ja sabeu després de les eleccions, la junta directiva tindrà un mandat de dos anys i estarà formada per:

Jordi Segura- President
Jaume Martí- Vicepresident
Fernando Revillas- Tresorer
Marta Eroles- Secretària secretaria@acpe.cat
Nati Mora- Vocal
Joan Barangé- Vocal
Carles Ventura- Vocal
Maria Carbó- Vocal

Història de l’ACPE

Història de l’ACPE i de la Psicologia de l’Esport a Catalunya

1962 – Primer Servei Oficial de Psicologia Esportiva a Espanya: Centre Juvenil de Medicina Deportiva “Permanyer”, dirigit pel Josep Roig: mestre, psicòleg i pedagog, nascut a Benicàssim (Plana Alta) i format en psicologia esportiva a la Universitat de Lieja.

1963 – Jose Maria Cagigal publica “El fenómeno psicológico en el deporte”, text de la seva ponència al IV Congreso de Medicina Deportiva celebrat a Barcelona, en el que hi ha una secció de Psicologia. Se’l considera el primer text de Psicologia de l’esport escrit a Espanya.

1964 – En Josep Roig publica l’article  “Necesidad de los gabinetes de psicologia aplicada” al  primer número de la revista Apuntes del Centro Juvenil de Medicina Deportiva.

1965 – Es celebra a Roma el Primer Congrés Mundial de Psicologia de l’Esport, organitzat per F. Antonelli. Alguns precedents de recerca en psicologia de l’esport venen de lluny: R.Werner a Colònia (Alemanya) i N.Tripplet i C.Griffith als EUA. Al congrés de Roma es funda la International Society of Sport Psychology (ISSP)

1967 – Centre d’ Investigació Mèdic-Esportiva “Joaquim Blume” a Esplugues de Llobregat. En Josep Roig n’és el primer psicòleg, fins el 1975. Després es transformarà en el CEARE (Centre d’estudis de l’alt rendiment esportiu) i les psicòlogues seran la Glòria Balagué i la Beatriz Galilea.

1968 – Es crea la European Federation of Sport Psychology (FEPSAC) 

1971 – Jose Maria Cagigal, fundador de l’INEF de Madrid i primer membre espanyol de la ISSP, rep el Phil Noel Baker Research Award per la seva contribució internacional a la filosofia de l’esport.

1973 – Tercer Congrés Mundial de Psicologia de l’Esport, a Madrid, organitzat per José Maria Cagigal.  El psiquiatre català Josep Ferrer-Hombravella, Catedràtic de Medicina de la UB, és secretari de la ISSP.

1982 – Es crea l’Escola Catalana de l’Esport: diferents socis de l’ACPE imparteixen assignatures de Psicologia de l’Esport.

1982/83 – S’introdueix l’assignatura Psicologia de l’Esport a la Universitat Autònoma de Barcelona. Després de l’INEF, és el primer pla d’estudis universitari d’Espanya que inclou la matèria.

1983 – Es crea l’ACPE – Associació Catalana de Psicologia de l’Esport, presidida per la Dra. Glòria Balagué (University of Illionis). El vicepresident és en Joan Riera (INEF Barcelona).

1985 –  1er Congreso Nacional de Psicologia de la Actividad Fisica y el Deporte, organitzat conjuntament per ACPE i  l’INEF . Té lloc a les instal·lacions de l’INEF de Barcelona (Esplugues de Llobregat) amb l’assistència d’unes 400 persones i hi participa en ple la Junta Directiva de la International Society of Sport Psychology (ISSP). Presenten ponències, entre d’altres,  els nordamericans Josep Singer (President de la ISSP), Richard A. Magill,  Dietmar M. Samulski i Glynn C. Roberts.

1986 – La American Psychological Association (APA) crea la Divisió 47: Exercise and Sport Psychology

1987 – Es crea la Federación Española de Asociaciones de Psicología de la Actividad Física y el Deporte, òrgan col·legiat integrat per totes les associacions de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Els tres primers presidents són membres de l’ACPE: Joan Riera (1987-1990), Jaume Cruz (1991-1994) i Joan Palmi (1995-1998).

1987 – Es crea la Coordinadora Estatal de Psicología del Deporte del Colegio Oficial de Psicólogos de España (COPE).

1987 – El Comitè Internacional Olímpic (CIO) designa Barcelona seu dels JJ.OO. de l’any 1992.

1988 – Es crea el Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR) de Sant Cugat, amb el Departament de Psicologia, que dirigeix, fins el seu nomenament com a director del centre, en Guillermo Pérez-Recio.

1989 – Es crea la Càtedra de Psicologia de l’Esport a la Universitat Autònoma de Barcelona, única a Espanya. El seu titular és el Dr. Jaume Cruz.

1989/90  – S’inicia el Màster de Psicologia de l’Esport, co-organitzat per UAB, INEFC i UB.

1990 – Es crea la Comissió de Psicologia del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya – COPC. L’Albert Viadé n’és el primer president; el seguiran la Montserrat Ferraro i l’Oliver Martínez. Tots són socis de l’ACPE.

1992 – JJ.OO. Barcelona’92. Diversos socis de l’ACPE treballen als Jocs, intervenint amb atletes i esportistes de diversos esports i equips  o formant part del comitè organitzador: Glòria Balaqué, Joan Palmi, Guillermo Pérez-Recio, Joan Riera, Jordi Segura.

1992 – Es comença a editar la Revista de Psicología del Deporte (Universitat de les Illes Balears i FEPD)

1999-2002 – La Montserrat Ferraro, soci de l’ACPE, és Degana del COPC.

2001 – Les matèries de Psicologia de l’Esport i Psicologia Social de l’Esport comencen a impartir-se a la Universitat Ramon Llull (FPCEE Blanquerna) i la Universitat de Vic, en les primeres llicenciatures de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. En l’actualitat s’imparteix també a nivell universitari Psicologia de l’Esport a l’Escola Superior de Ciències de la Salut (Mataró) (adscrita a la Universitat Pompeu Fabra),  a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de Girona (adscrita a la Universitat de Girona) i a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) de les Terres de l’Ebre-Amposta (adscrita a la Universitat Rovira i Virgili).

2002 – La Comissió de Psicologia de l’Esport del COPC es transforma en la Secció de Psicologia de l’Esport.

2010 – El Consejo General de Colegios de Psicólogos de España, posa en marxa la División Profesional de Psicología del Deporte y el Ejercicio.

2011 – European Congress of Sport Psychology (Madeira, Portugal): a l’Assemblea General de la FEPSAC – European Federation of Sport Psychology es lliura el 1r Premi Emma Geron al Dr. Jaume Cruz per la seva contribució a la Psicologia de l’Esport a Europa i a Espanya.

2013 – Jaume Cruz rep el premi de l’Association for Applied Sport Psychology (AASP) en reconeixement a la seva trajectòria per la seva tasca científica i aplicada, que ha influenciat l’àmbit de la Psicologia de l’Esport.

2013 – 30è aniversari de l’ACPE. Es celebra en les XXIII jornades de l’ACPE, que tenen lloc a les instal·lacions de l’Escola Catalana de l’Esport, amb la participació, entre altres, de Sidonio Serpa (University of Lisboa, President de la ISSP) i Paul Wylleman (Universiteit Brussel, President de la FEPSAC).

2013 – Congreso Internacional de Psicología Aplicada al Fútbol y Deportes de Equipo – CIPAF i XXIV jornades de l’ACPE, organitzats per l’ACPE, l’INEFC-Catalunya i  Spartyan, celebrats a Barcelona.

Aquesta és una cronologia de fets i dades relacionats amb la història de la Psicologia de l’Esport i l’ACPE. Animem els socis a comunicar a Junta més informacions rellevants que coneguin i les anirem afegint.